Projekt  Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno–gastronomicznej (T) w Gminie Miejskiej Kraków – 2 edycja

Projekt Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno–gastronomicznej (T) w Gminie Miejskiej Kraków – 2 edycja


Okres realizacji projektu: 2 stycznia 2020 r. – 28 grudnia 2023 r.
Całkowita wartość projektu 2 724 351,15 zł


Projekt „Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno–gastronomicznej (T) w Gminie Miejskiej Kraków – 2 edycja” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 2020, Oś Priorytetowa 10. Wiedza i Kompetencje, Poddziałanie 10.2.1 Kształcenie zawodowe uczniów – ZIT.

Realizatorzy projektu:
  1. Zespół Szkół Ekonomicznych nr 1 (ZS Ek. Nr1),
  2. Zespół Szkół Ekonomicznych nr 2 (ZS Ek. Nr 2),
  3. Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 (ZSG Nr 1),
  4. Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 (ZSG Nr 2),
  5. Zespół Szkół Specjalnych nr 14 (ZSS Nr 14),
  6. Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy (SOSW Nr 1),
  7. Centrum Kształcenia Zawodowego nr 1 (CKZ Nr 1)
  8. Miejskie Centrum Obsługi Oświaty w Krakowie (MCOO w Krakowie).
Głównym celem projektu jest poprawa jakości kształcenia w branży turystyczno–gastronomicznej (T) na terenie ZIT oraz województwa małopolskiego dla uczniów poprzez dostosowanie oferty szkolnictwa zawodowego do potrzeb rynku pracy, wzmocnienie relacji z przedsiębiorcami oraz zwiększenie szans uczniów na zatrudnienie.
 
Projekt jest kontynuacją funkcjonowania Centrów Kompetencji Zawodowych (CKZ) z pierwszej edycji 2017-2021r, na terenie ZIT oraz województwa małopolskiego.
 
W ramach Centrów Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno–gastronomicznej (T) są realizowane: kursy doskonalące umiejętności zawodowe dla uczniów (rozwijające, dydaktyczno-wyrównawcze), staże uczniowskie u pracodawców, stypendia dla uczniów zdolnych,  doradztwo zawodowe. Wsparcie jest realizowane w oparciu o bazę technologiczno-dydaktyczną CKZ, wykwalifikowaną kadrę oraz wyspecjalizowane firmy zewnętrzne.
 
W ramach CKZ w branży turystyczno–gastronomicznej (T) - 2 edycja, realizowane są między innymi następujące kursy.:
  • barmański,
  • baristyczny,
  • gastronomiczny,
  • kelnerski,
  • karmelarstwo,
  • cukierniczy,
  • Food Pairing,
  • Sushi master,
  • kurs autoprezentacji z elementami wizażu,
  • wychowawca wypoczynku,
  • animator czasu wolnego, gry i zabawy,
  • synchroniczna obsługa klienta w hotelarstwie.
Na potrzeby realizacji kursów w ramach projektu zostały zakupione materiały i pomoce dydaktyczne, a na bieżąco dostarczane są artykuły spożywcze. Liczba miejsc dla uczniów biorących udział w kursach wynosi 870 w ramach 107 grup kursowych. Łączna kwota przeznaczona na realizację kursów wynosi 620 000 zł. Natomiast kwota przeznaczona na zakup i dostawę pomocy dydaktycznych i materiałów przeznaczonych do realizacji kursów w projekcie wynosi 750 000 zł.
 
W ramach projektu organizowane są również staże dla uczniów w przedsiębiorstwach, w których nabywają doświadczenie i umiejętności pod nadzorem kierownika praktycznej nauki zawodu i opiekuna stażu. Okres realizacji stażu wynosi min. 150 godz. Po odbyciu stażu uczeń otrzymuje stypendium stażowe w kwocie 2300 zł a pracodawca ma możliwość doposażenia stanowiska pracy oraz otrzymania  wynagrodzenia dla opiekuna grupy stażystów.
 
Miejsca odbywania stażu u przedsiębiorców, z którymi współpracują szkoły w branży turystyczno–gastronomicznej (T) to między innymi:
  • Hotel HILTON GARDEN INN, 30-302 Kraków, ul. Marii Konopnickiej 33
  • Hotel Kazimierz I, Kraków 31-055, ul. Miodowa 16
  • Hotel SHERATON, ul. Powiśle 7, 31-101 Kraków 
  • Hotel Pod Różą, ul. Floriańska 14, 31-021 Kraków
  • Hotel Copernicus, ul. Kanonicza 16, 31-002 Kraków
Liczba miejsc na staże w projekcie w branży turystyczno–gastronomicznej (T) to 128 osób. Łączna kwota przeznaczona na realizację staży uczniowskich w projekcie wynosi 800 000 zł.
 
Jednym z zadań projektu jest objęcie wsparciem stypendialnym uczniów szczególnie uzdolnionych w zakresie rozwijania kompetencji kluczowych/umiejętności uniwersalnych i zawodowych, niezbędnych na rynku pracy. „Stypendia dla uczniów zdolnych” przyznawane są uczestnikom projektu CKZ w branży turystyczno–gastronomicznej - 2 edycja - w wysokości 1 000 zł miesięcznie, wypłacanej stypendyście przez okres max. 10 miesięcy z przeznaczeniem na cele edukacyjne, zgodnie z zapisami Wytycznych w zakresie realizacji przedsięwzięć z udziałem środków Europejskiego Funduszu Społecznego w obszarze edukacji na lata 2014-2020 z dnia 1 stycznia 2018 r.
Liczba miejsc w projekcie w ramach programu stypendialnego wynosi 2 osób. Kwota przeznaczona na „Stypendia dla uczniów zdolnych” w branży (B) wynosi 40 000 zł.
 
W ramach projektu CKZ w branży turystyczno–gastronomicznej (T) – 2 edycja, dla osób zainteresowanych i biorących udział w kursach doskonalących umiejętności zawodowe w ramach projektu odbywają się zajęcia z doradztwa grupowego oraz indywidualnego prowadzone na podstawie wypracowanych rozwiązań z projektu CKZ  z pierwszej edycji .