Projekt Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno–gastronomicznej (T) w Gminie Miejskiej Kraków – 2 edycja
Okres realizacji projektu: 2 stycznia 2020 r. – 28 grudnia 2023 r.
Całkowita wartość projektu 2 724 351,15 zł
Projekt „Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno–gastronomicznej (T) w Gminie Miejskiej Kraków – 2 edycja” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 2020, Oś Priorytetowa 10. Wiedza i Kompetencje, Poddziałanie 10.2.1 Kształcenie zawodowe uczniów – ZIT.
Realizatorzy projektu:
- Zespół Szkół Ekonomicznych nr 1 (ZS Ek. Nr1),
- Zespół Szkół Ekonomicznych nr 2 (ZS Ek. Nr 2),
- Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 (ZSG Nr 1),
- Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 (ZSG Nr 2),
- Zespół Szkół Specjalnych nr 14 (ZSS Nr 14),
- Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy (SOSW Nr 1),
- Centrum Kształcenia Zawodowego nr 1 (CKZ Nr 1)
- Miejskie Centrum Obsługi Oświaty w Krakowie (MCOO w Krakowie).
Projekt jest kontynuacją funkcjonowania Centrów Kompetencji Zawodowych (CKZ) z pierwszej edycji 2017-2021r, na terenie ZIT oraz województwa małopolskiego.
W ramach Centrów Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno–gastronomicznej (T) są realizowane: kursy doskonalące umiejętności zawodowe dla uczniów (rozwijające, dydaktyczno-wyrównawcze), staże uczniowskie u pracodawców, stypendia dla uczniów zdolnych, doradztwo zawodowe. Wsparcie jest realizowane w oparciu o bazę technologiczno-dydaktyczną CKZ, wykwalifikowaną kadrę oraz wyspecjalizowane firmy zewnętrzne.
W ramach CKZ w branży turystyczno–gastronomicznej (T) - 2 edycja, realizowane są między innymi następujące kursy.:
- barmański,
- baristyczny,
- gastronomiczny,
- kelnerski,
- karmelarstwo,
- cukierniczy,
- Food Pairing,
- Sushi master,
- kurs autoprezentacji z elementami wizażu,
- wychowawca wypoczynku,
- animator czasu wolnego, gry i zabawy,
- synchroniczna obsługa klienta w hotelarstwie.
W ramach projektu organizowane są również staże dla uczniów w przedsiębiorstwach, w których nabywają doświadczenie i umiejętności pod nadzorem kierownika praktycznej nauki zawodu i opiekuna stażu. Okres realizacji stażu wynosi min. 150 godz. Po odbyciu stażu uczeń otrzymuje stypendium stażowe w kwocie 2300 zł a pracodawca ma możliwość doposażenia stanowiska pracy oraz otrzymania wynagrodzenia dla opiekuna grupy stażystów.
Miejsca odbywania stażu u przedsiębiorców, z którymi współpracują szkoły w branży turystyczno–gastronomicznej (T) to między innymi:
- Hotel HILTON GARDEN INN, 30-302 Kraków, ul. Marii Konopnickiej 33
- Hotel Kazimierz I, Kraków 31-055, ul. Miodowa 16
- Hotel SHERATON, ul. Powiśle 7, 31-101 Kraków
- Hotel Pod Różą, ul. Floriańska 14, 31-021 Kraków
- Hotel Copernicus, ul. Kanonicza 16, 31-002 Kraków
Jednym z zadań projektu jest objęcie wsparciem stypendialnym uczniów szczególnie uzdolnionych w zakresie rozwijania kompetencji kluczowych/umiejętności uniwersalnych i zawodowych, niezbędnych na rynku pracy. „Stypendia dla uczniów zdolnych” przyznawane są uczestnikom projektu CKZ w branży turystyczno–gastronomicznej - 2 edycja - w wysokości 1 000 zł miesięcznie, wypłacanej stypendyście przez okres max. 10 miesięcy z przeznaczeniem na cele edukacyjne, zgodnie z zapisami Wytycznych w zakresie realizacji przedsięwzięć z udziałem środków Europejskiego Funduszu Społecznego w obszarze edukacji na lata 2014-2020 z dnia 1 stycznia 2018 r.
Liczba miejsc w projekcie w ramach programu stypendialnego wynosi 2 osób. Kwota przeznaczona na „Stypendia dla uczniów zdolnych” w branży (B) wynosi 40 000 zł.
W ramach projektu CKZ w branży turystyczno–gastronomicznej (T) – 2 edycja, dla osób zainteresowanych i biorących udział w kursach doskonalących umiejętności zawodowe w ramach projektu odbywają się zajęcia z doradztwa grupowego oraz indywidualnego prowadzone na podstawie wypracowanych rozwiązań z projektu CKZ z pierwszej edycji .